Cateva motive sa citim mai mult!

Total
0
Shares
Cateva motive sa citim mai mult!

Creierul tau este dinamic. Inca dinainte de a te fi nascut creierul tau incepe sa isi aranjeze neuronii si sa lege circuitele pentru ca totul sa functioneze de minune. In cele noua luni pe care le petreci in burtica mamei dai nastere la 250.000 de noi neuroni in fiecare minut. La nastere creierul tau este deja format.

Dar inca nu s-au facut toate legaturile de care vei avea nevoie pentru a folosi tacamuri cand mananci, pentru a citi o carte sau pentru a pilota un avion. Creierul tau continua testele si legarile de circuite toata viata. Cu fiecare senzatie si experienta noua, creierul construieste alte si alte punti intre neuroni permitandu-ne sa stim si sa facem din ce in ce mai multe lucruri.


Cititul este unul dintre lucrurile care ne permit sa facem noi si noi legaturi intre circuite. De fapt, dintre privitul la televizor sau ascultatul unei persoane explicand si cititul, acesta din urma ne permite sa invatam cel mai mult. Cu alte cuvinte citesti mai mult – gandesti mai mult.

Citeste mai mult ca sa vorbesti mai bine


Nu cred ca iti este straina aceasta prima concluzie. Aminteste-ti cum era in scoala, cum se luau notele, cum unii dintre colegii tai reuseau sa ia note mari doar pentru ca vorbeau foarte bine. In liceu am avut un coleg care nu isi facea niciodata tema si nu invata niciodata lectia. Dar niciodata! In schimb citea pe rupte. Beletristica, non-fictiune, istorie, filosofie, tot ce prindea. Orice intrebare i-ar fi pus profesorul gasea un raspuns, nu neaparat cel asteptat de profesor, dar unul care sa arate cat de mult a citit si cum poate face legatura intre subiecte. profesorii erau impresionati. De fiecare data lua o nota buna.

Citeste ca sa iti faci o reputatie buna


Mai tarziu au incercat si altii sa faca acelasi lucru. Nu functiona. Un coleg care isi invata pur si simplu lectia lua 8. Intr-o zi in care nu invata lua 3. Colegul de care vorbeam mai devreme lua tot timpul 9 sau 10. Pentru ca profesorii se asteptau ca el sa spuna ceva interesant. Ceilalti erau simpli elevi si problema se punea pentru ei ca pentru toti ceilalti -inveti, bine, nu-nu.

Citeste ca sa ai despre ce vorbi


Ti s-a intamplat vreodata la vreo petrecere sau sa iesi in oras si sa te plictisesti? Sa nu gasesti nimic nou de spus sau sa nu ai ce vorbi cu interlocutorii tai? Daca da, citeste mai mult. Nu cred ca exista oameni cu care sa nu ai ce vorbi. Trebuie doar sa stii cum sa vorbesti si ce sa vorbesti.

Si citind mai mult nu numai inveti lucruri interesante pe care le poti povesti mai departe dar inveti despre parcticile discursive, cand sa vorbesti si cum, ce cuvinte sa alegi, ce ton sa folosesti.

Lasă un răspuns
You May Also Like