50 de umbre ale lui Grey – Parere Film

Total
0
Shares
50 de umbre ale lui Grey

Știu de ce citești asta. Și nu este pentru a descrie intriga. Așa că hai să trecem la presupusele chestii grele și să terminăm odată, bine?

În analele cinematografiei de evenimente cu încărcătură sexuală, “Cincizeci de umbre ale lui Grey” abia dacă aprinde o lumânare, darămite să ardă cu pasiune interzisă neîngrădită.

Nimic nu se compară cu Michael Douglas și Glenn Close care se cocoșează pe chiuveta din bucătărie în “Atracție fatală” sau cu folosirea inventivă a untului de către Marlon Brando cu Maria Schneider în “Ultimul tango la Paris”.

Chiar și acele fântâni de delfini ejaculând în “Showgirls” au fost mai aburite decât ceea ce apare în această versiune temperată a rescrierii S&M a lui E.L. James din “Frumoasa și bestia”.

Asta dacă nu cumva vrei să înveți cum să refolosești acea pană de păun care a zăcut prin casă.

Luați în considerare scena deflorării din 50 de umbre ale lui Grey. O prefer cu mult mai mult pe cea din “Ida”, concurentul polonez la Oscarul în limba străină, dintre o călugăriță în formare și un saxofonist sexy (există oare și alt gen?) decât întâlnirea din dormitorul lucios și plin de hype dintre o virgină cu buzele mușcate, cu o medie de 4.0 și miliardarul ei obsedat de control din “Fifty Shades”.

În ciuda eforturilor admirabile ale Dakotei Johnson, care, din fericire, a moștenit o mare parte din mistica de menajeră a mamei Melanie Griffith, și ale lui Jamie Dornan, care, după cum îmi spun cunoscuții, a jucat un criminal în serie incredibil de atrăgător în serialul cult “The Fall”, există întotdeauna senzația că fiecare moment erotic este coregrafiat de un comitet. O șuviță de păr pubian aici, o lovitură la fund acolo, arcuiește spatele, împinge șoldurile. Unu, doi, trei, gâfâială.

Ați putea ghici că, în ciuda numelui său, regizoarea Sam Taylor-Johnson este o femeie? Da, chiar dacă numai pentru cea mai grăitoare și poate cea mai înțeleaptă omisiune.

Adică, la fel ca și păpușa Ken cu care seamănă, bărbăția lui Doran este ținută discret ascunsă, cu excepția unei singure filmări cu camera de la între picioare, trecătoare și greu de dezvăluit. Practic, singurele părți ale corpului care au voie să fie erecte sunt sfârcurile lui Johnson, care sunt expuse atât de mult încât probabil că au avut nevoie de propriile lor carduri SAG.

Gândul din spatele acestei alegeri este probabil că majoritatea milioanelor de femei care au cumpărat fenomenul pop-lit ar prefera să se bucure de fantezia romantică a unei fete inteligente care încearcă să îmblânzească un bărbat distrus decât să se fixeze pe vederea organelor genitale masculine în carne și oase (mai ales că “50 de umbre ale lui Grey” este difuzat pe o mulțime de ecrane IMAX).

Înainte de a susține contrariul, gândiți-vă că filmul extrem de explicit “Shame” din 2011 abia dacă a avut încasări de sub 18 milioane de dolari la nivel mondial, chiar dacă un specimen superb precum Michael Fassbender și-a arătat cu mândrie shillelagh-ul ori de câte ori a avut ocazia.

Există, totuși, o mișcare care m-a impresionat. Atunci când Anastasia Steele a lui Johnson se încalecă pe poala lui Christian Grey al lui Dornan în timp ce acesta este așezat pe o bancă de pian (cu toate gâdilările sale nocturne și mohorâte de fildeș, e ca și cum De Sade și Fantoma de la Operă ar fi avut un copil împreună), el reușește să își folosească brațele îndoite ca pe un stivuitor sub spatele ei bine conturat, să o ridice cu ușurință și să o ducă înapoi în budoar.

În cele din urmă, aflăm că, în loc să se întâlnească cu femei, lui Christian îi place să recruteze tinere femei ca Ana ca supuse, care se supun de bunăvoie disciplinei sale preferate în ascunzătoarea bine aprovizionată a imobilului său, cunoscută sub numele infamant de Camera Roșie a Durerii.

Dar înainte de a ajunge la perversiuni, care ocupă o parte surprinzător de mică din timpul de rulare, să abordăm ceea ce Taylor-Johnson și compania (inclusiv scenaristul Kelly Marcel, care a scris “Saving Mr. Banks”, tot despre o altă femeie bântuită de un bărbat cu probleme) reușesc să facă bine.

Nu numai că nu sunt nicăieri toate exclamațiile nebunești și gogonate ale materialului sursă scris cu stângăcie (“Sfinte Sisoe!” este un obișnuit) și referințele stupide la “zeița interioară” a eroinei noastre, asemănătoare lui Jiminy Cricket, nu sunt de găsit.

Se pare că cineva și-a dat seama cât de ridicole sunt primele întâlniri dintre Anastasia, o studentă ciudată, și Christian, geniul antreprenorial intimidant din Seattle, și a decis să injecteze o abundență de umor cu multe duble înțelesuri încărcate, alături de o cantitate suficientă de tensiune.

Ana și secretosul om de afaceri stârnesc o urmărire ca între pisică și șoarece atunci când ea intervine pentru a realiza un interviu pentru ziarul colegiului ei, după ce colega ei de cameră reporteră se îmbolnăvește. Curând, el apare la magazinul de feronerie popular unde lucrează ea, cumpărând sugestiv legături de cabluri și bandă adezivă, și apare la fix pentru a o salva pe Ana, aflată în stare de ebrietate, de un prieten bărbat prea îndrăgostit, lăsând-o să împartă camera lui de hotel pentru a-și reveni. Nu durează mult până când virginitatea ei este istorie și jocul este în desfășurare.

Filmul are grijă să includă mici detalii care ar putea să-i deruteze pe cei neinițiați, dar îi va încânta pe cei credincioși. Expresia “Laters, baby!” Balonul elicopterului “Charlie Tango”.

Cravata tricotată pe care Christian o folosește atunci când îi leagă mâinile Anei pentru prima dată și pe care o poartă mai târziu în public pentru a o excita.

Mai sunt și alți membri ai distribuției, pe unii dintre ei s-ar putea să-i recunoașteți – Marcia Gay Harden în rolul mamei adoptive a lui Christian, Jennifer Ehle (cunoscută mai ales ca Elizabeth Bennet în miniseria BBC “Mândrie și prejudecată”) în rolul mamei Anei.

Dar aceasta este în primul rând un film în doi, care își atinge apogeul de divertisment în timpul faimoasei scene de negociere a contractului, care implică faptul că Ana acceptă regulile de angajare submisivă ale lui Christian și le radiază pe cele care nu-i plac.

Dar nici măcar tot pornografia arhitecturală din lume – Taylor-Johnson iubește o imagine panoramică a zgârie-norilor falnici care sclipesc la amurg pe un peisaj urban acoperit de nori – nu poate compensa o poveste care devine repede șchioapă odată ce “se va supune sau nu se va supune” devine întrebarea principală. Sunt folosite bandaje la ochi, cravașe și bice, dar nu fac mare lucru pentru a încinge lucrurile.

Ana, se pare, nu este prea încântată de ideea de pedeapsă ca mijloc de excitare. Dar dacă cineva este pedepsit de “50 de umbre ale lui Grey“, acela este publicul. În momentul în care ecranul se întunecă, lăsând multe lucruri nerezolvate și puține lucruri în ceea ce privește un punct culminant real, nimeni nu-i poate învinovăți pe cei care au gemut cu voce tare după ce au realizat că trebuie să aștepte inevitabila continuare pentru orice fel de satisfacție reală.

Lasă un răspuns
You May Also Like