Actori romani celebri – Top 10

Total
0
Shares
Actori romani celebri - Top 10

1. Bela Lugosi (1882 – 1956)

Bela Lugosi

Bela Lugosi este cel mai cunoscut actor român. Biografia sa a fost tradusă în 59 de limbi diferite pe wikipedia.

Béla Ferenc Dezső Blaskó 20 octombrie 1882 – 16 august 1956),

Cunoscut sub numele profesional Bela Lugosi, a fost un actor american de origine maghiară, cel mai bine amintit pentru interpretarea Contelui Dracula în filmul din 1931, a lui Ygor în Fiul lui Frankenstein (1939) și pentru rolurile sale în multe alte filme de groază din 1931 până în 1956.

Lugosi a început să joace pe scena maghiară în 1902. După ce a jucat în 172 de producții diferite în Ungaria sa natală, Lugosi a trecut la realizarea de filme mute în 1917. A fost nevoit să emigreze brusc în Germania după eșecul Revoluției comuniste maghiare din 1919, din cauza fostelor sale activități socialiste.

A jucat în mai multe filme în Germania de la Weimar, înainte de a ajunge la New Orleans ca marinar pe o navă comercială, apoi a ajuns în nord, la New York și la Ellis Island. În 1927, a jucat rolul Contelui Dracula într-o adaptare de pe Broadway a romanului lui Bram Stoker, mutându-se cu piesa pe Coasta de Vest în 1928 și stabilindu-se la Hollywood. Ulterior, a jucat în versiunea cinematografică Dracula din 1931, regizată de Tod Browning și produsă de Universal Pictures.

De-a lungul anilor 1930, a ocupat o nișă importantă în filmele de groază, dar notorietatea sa ca “Dracula” și accentul gros de origine maghiară au limitat foarte mult rolurile care i-au fost oferite, iar el a încercat fără succes ani de zile să evite tipizarea.

A fost deseori asociat în filme cu Boris Karloff, care a reușit să ceară un rol principal. Spre frustrarea sa, Lugosi, membru fondator al Sindicatului american al actorilor de pe ecran, a fost din ce în ce mai mult limitat la roluri minore din cauza incapacității sale de a vorbi mai clar limba engleză. Studioul l-a păstrat angajat, în principal pentru a-i putea pune numele pe afișe.

Dintre echipele sale cu Karloff, a interpretat roluri importante doar în The Black Cat (1934), The Raven (1935) și Son of Frankenstein (1939); chiar și în The Raven, Karloff a primit prima poziție în ciuda faptului că Lugosi a jucat rolul principal. Până în acest moment, Lugosi primea regulat medicamente pentru nevrita sciatică și a devenit dependent de morfină și metadonă prescrise de medic.

Această dependență de droguri (și alcoolismul său care se înrăutățea treptat) devenea evidentă pentru producători, iar după 1948, ofertele s-au redus în cele din urmă la câteva roluri în filme cu buget redus regizate de Ed Wood, inclusiv o scurtă apariție (postumă) în filmul lui Wood Plan 9 from Outer Space (1957).Lugosi s-a căsătorit de cinci ori și a avut un fiu, Bela George (cu a patra soție, Lillian).

2. Edward G. Robinson (1893 – 1973)

Edward G. Robinson este al doilea cel mai faimos actor român. Biografia sa a fost tradusă în 47 de limbi diferite.

Edward G. Robinson (născut Emanuel Goldenberg; decembrie 1893 – 26 ianuarie 1973) a fost un actor american de origine română, actor de teatru și de cinema din epoca de aur a Hollywood-ului.

A jucat în 30 de piese de teatru pe Broadway și în peste 100 de filme în decursul unei cariere de 50 de ani și este cel mai bine amintit pentru rolurile sale de gangster dur în filme precum Little Caesar și Key Largo. În timpul anilor 1930 și 1940, a fost un critic public deschis al fascismului și nazismului, care deveneau tot mai puternici în Europa în anii care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial.

Activismul său a inclus contribuții de peste 250.000 de dolari pentru peste 850 de organizații care erau implicate în ajutorarea de război, alături de contribuții la grupuri culturale, educaționale și religioase.

În anii 1950, a fost chemat să depună mărturie în fața Comitetului pentru activități antiamericane al Camerei în timpul “Red Scare”, dar a fost exonerat de orice implicare deliberată a comuniștilor atunci când a susținut că a fost “păcălit” de mai multe persoane pe care le-a numit (inclusiv scenaristul Dalton Trumbo, conform dosarului oficial al Congresului, “infiltrarea comunistă în industria cinematografică de la Hollywood”).

Ca urmare a faptului că a fost investigat, el s-a aflat pe lista gri a Hollywood-ului, persoane care se aflau pe lista neagră de la Hollywood operată de marile studiouri, dar care puteau găsi de lucru la studiourile de film minore de pe ceea ce se numea Poverty Row.

Printre rolurile lui Robinson se numără cel de investigator de asigurări în filmul noir Double Indemnity, Dathan (adversarul lui Moise) în The Ten Commandments și ultima sa interpretare în povestea științifico-fantastică Soylent Green.

Robinson a primit un premiu onorific al Academiei pentru activitatea sa în industria cinematografică, care a fost decernat la două luni după ce a murit, în 1973. Este clasat pe locul 24 în lista celor mai mari 25 de staruri masculine ale cinematografiei clasice americane, realizată de American Film Institute.

3. Maria Tănase (1913 – 1963)

Maria Tănase este a 3-a cea mai cunoscută actriță din România. Biografia ei a fost tradusă în 18 limbi diferite.

Maria Tănase (25 septembrie 1913 – 22 iunie 1963) a fost o cântăreață și actriță română. Muzica ei a variat de la muzica tradițională românească la romanță, tango, chanson și operetă. Tănase are în România o importanță similară cu cea a lui Édith Piaf în Franța sau a lui Amália Rodrigues în Portugalia. În cariera sa de aproape trei decenii, ea a ajuns să fie considerată pe scară largă ca fiind diva națională a României, fiind admirată pentru originalitatea, vocea, frumusețea fizică și carisma sa. În România, ea este considerată în continuare o icoană culturală majoră a secolului XX. În 2006 a fost inclusă pe lista celor mai mari 100 de români din toate timpurile, în urma unui sondaj național. Printre cântecele ei se numără Cine iubește și lasă (1937), Leliță cârciumăreasă (1939), Bun îi vinul ghiurghiuliu (1938), Doina din Maramureș (1956), Ciuleandra (1956) și Până când nu te iubeam.

4. Maia Morgenstern (1962 – )

Maia Morgenstern este al 4-lea cel mai cunoscut actor român.Biografia ei a fost tradusă în 22 de limbi diferite.

Maia Emilia Ninel Morgenstern (pronunție românească: ˈmaja ˈmorɡənʃtern; născută la 1 mai 1962) este o actriță română de teatru și film, descrisă de Florin Mitu de la AMOS News ca fiind “un simbol al teatrului și filmului românesc”. În lumea anglofonă, ea este cunoscută mai ales pentru că a interpretat-o pe Sfânta Fecioară Maria în filmul lui Mel Gibson “Patimile lui Hristos”. În România, ea este cunoscută la nivel național de la rolul Nela din 1992 în Balanța, un film cunoscut în Statele Unite sub numele de Stejarul, care se petrece în perioada apusei României comuniste. A primit o stea pe Aleea Celebrităților din București la 1 mai 2011.

5. Sebastian Stan (1982 – )

Sebastian Stan este al 5-lea cel mai faimos actor român. Biografia sa a fost tradusă în 44 de limbi diferite.

Sebastian Stan (n. 13 august 1982) este un actor român și american. S-a făcut cunoscut pentru rolul lui Bucky Barnes / Soldatul de iarnă în franciza media Marvel Cinematic Universe, începând cu filmul Captain America din 2011: The First Avenger (Primul Răzbunător). Ulterior, a revenit în Captain America: Soldatul de iarnă (2014), și a continuat să joace în:

 • Captain America: Civil War (2016),
 • Avengers: Războiul Infinitului (2018),
 • Avengers: Endgame (2019) și
 • The Falcon and the Winter Soldier (2021).

La televiziune, a jucat rolul lui Carter Baizen în Gossip Girl, al prințului Jack Benjamin în Kings, al lui Jefferson în Once Upon a Time și al lui T.J. Hammond în Political Animals. Acesta din urmă i-a adus o nominalizare la premiul Critics’ Choice Television Award pentru cel mai bun actor în rol secundar într-un film/miniserie. În filme, a jucat în comedia-dramă Ricki and the Flash, de Jonathan Demme, și în filmul SF The Martian, de Ridley Scott. În 2017, l-a interpretat pe Jeff Gillooly în filmul biografic I, Tonya.

6. John Houseman (1902 – 1988)

John Houseman este al 6-lea cel mai faimos actor român. Biografia sa a fost tradusă în 33 de limbi diferite.

John Houseman (născut Jacques Haussmann; 22 septembrie 1902 – 31 octombrie 1988) a fost un actor și producător de teatru, film și televiziune britanic-american de origine română. A devenit cunoscut pentru colaborarea sa extrem de mediatizată cu regizorul Orson Welles, de la perioada în care au participat la Federal Theatre Project până la producția filmului Citizen Kane și pentru colaborarea sa, în calitate de producător al filmului The Blue Dahlia, cu scriitorul Raymond Chandler pentru scenariu. Este poate cel mai bine cunoscut pentru rolul profesorului Charles W. Kingsfield din filmul The Paper Chase (1973), pentru care a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Și-a reluat rolul lui Kingsfield în adaptarea serialului de televiziune din 1978. Houseman a fost cunoscut și pentru reclamele sale pentru firma de brokeraj Smith Barney. Avea un accent englezesc distinctiv, un produs al școlarizării sale.

7. Lupu Pick (1886 – 1931)

Lupu Pick este al 7-lea cel mai cunoscut actor român. Biografia sa a fost tradusă în 16 limbi diferite.

Lupu Pick (2 ianuarie 1886 – 7 martie 1931) a fost un actor, regizor de film, producător și scenarist german din epoca mută. A apărut în 50 de filme între 1910 și 1928. Născut în România, tatăl lui Pick a fost un evreu austriac, iar mama sa, de origine română. A început ca actor de teatru la Hamburg, Flensburg și Berlin înainte de 1910. În 1917 a fondat compania de film Rex-Film AG. A făcut parte din consiliul de administrație al Asociației Industriașilor de Film (Vorstand des Verbandes der Filmindustriellen), al SPIO și al Asociației Regizorilor de Film din Germania (Verbandes der Filmregisseure Deutschlands) și a lucrat intens la înființarea organizației umbrelă a regizorilor de film din Germania (Filmschaffenden Deutschlands) (Dacho), cu bază sindicală. A fost primul președinte al organizației. Pick a fost căsătorit cu actrița Edith Posca.

8. Marcel Iureș (1951 – )

Marcel Iureș este al 8-lea cel mai cunoscut actor român. Biografia sa a fost tradusă în 19 limbi diferite.

Marcel Iureș (2 august 1951) este un actor român. Este unul dintre cei mai apreciați actori de teatru și film din România. A jucat în filme și pe scenă atât în România, cât și la nivel internațional, și a interpretat cel puțin zece roluri la televiziunea română și britanică.

Marcel Iureș este unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și de film, cu peste două duzini de roluri în țara sa natală, fiind desemnat de două ori cel mai bun actor.

Printre filmele sale americane se numără:

The Peacemaker cu George Clooney

Misiune: Imposibilă (1996), cu Tom Cruise în rolul principal

Interviu cu un vampir: Cronicile vampirilor (1994), cu Cruise și Brad Pitt.

Printre cele mai cunoscute filme românești ale sale se numără

 • Ultimul mesager, Stejarul (1992)
 • Stâlpii societății,
 • Vacanța cea mare (1988)
 • Duelul și Românul.

Recent a terminat filmările la Amen (2002) pentru regizorul Costa-Gavras.

Activitatea sa include dublaje pentru Disney și jocuri pe calculator. Iureș este președinte și jurat al Festivalului Internațional de Film Anonimul și, de asemenea, președinte al Festivalului Ideo Ideis (un festival național anual de teatru pentru adolescenți).

9. Gheorghe Mureșan (1971 – )

Gheorghe Mureșan este al 9-lea cel mai cunoscut actor român. Biografia sa a fost tradusă în 24 de limbi diferite.

Gheorghe Dumitru Mureșan (născut la 14 februarie 1971), cunoscut și sub numele de “Ghiță”este un fost jucător profesionist român de baschet. La 2,31 m, este la egalitate cu Manute Bol pentru cel mai înalt jucător care a jucat vreodată în NBA.

Gheorghe, originar din regiunea Transilvania din România, a devenit unul dintre cei mai buni centri din NBA. O forță dominantă în Europa, el și-a început cariera în NBA simțindu-se puțin nelalocul lui.

Acest lucru s-a schimbat rapid atunci când l-a depășit pe centrul obișnuit al lui Bullets și a devenit titular. El a contribuit aproape imediat cu brațele sale mari și puternice și cu prezența sa impunătoare.

Înălțimea lui Gheorghe nu se datorează geneticii, ci unei afecțiuni a glandei pitice. Răposata sa mamă avea 1,70 m, iar tatăl său 1,70 m. Gheorghe, considerat cândva o ciudățenie de mulți, a ajuns să câștige premiul pentru cel mai bun jucător din NBA în 1995-1996. El a fost liderul NBA la procentajul de aruncări de pe teren atât în sezonul 95-96, cât și în sezonul 96-97.

Prezența sa le lipsește cu desăvârșire celor de la Wizards în sezonul 97-98, deoarece nu a jucat niciun minut din cauza unei accidentări. Când va reveni însă, fanii și coechipierii săi vor fi cu siguranță ușurați să afle că “Marele Gheorghe” a revenit să patruleze pe teren.

El a jucat in urmatoarele filme:

 • Uriasul meu (1998) ca Max Zamphirescu
 • Adventures of Serial Buddies (2011) ca Paul of the Shed

10. Alexandra Maria Lara (1978 – )

Alexandra Maria Lara este a 10-a cea mai faimoasă actriță din România. Biografia ei a fost tradusă în 32 de limbi diferite.

Alexandra Maria Lara (născută Plătăreanu; 12 noiembrie 1978) este o actriță româno-germană care a apărut în:

 • Downfall (2004),
 • Control (2007),
 • Tinerețe fără tinerețe (2007),
 • The Reader (2008),
 • Rush (2013)
 • Geostorm (2017).
Lasă un răspuns
You May Also Like