Ce trebuie sa stiti despre dependenta de televizor

Total
0
Shares
dependenta de televizor

Privitul la televizor este unul dintre cele mai populare lucruri pe care le facem in intreaga lume. Este suficient sa arunci o privire rapida la cantitatea tot mai mare de continut disponibil pentru a vedea de ce. Desi exista cateva caracteristici benefice ale vizionarii televizorului, cum ar fi cresterea oportunitatilor de a invata si de a comunica cu ceilalti, multe efecte negative pot aparea din cauza vizionarii excesive.

Trasaturile unei dependente de televizor

dependenta de televizor


Adictia in sine poate fi definita ca un comportament excesiv sau dependenta fata de o substanta sau o actiune/activitate. Dependentii isi folosesc dependenta pentru a simti predictibilitate, control si pentru a diminua tensiunea.

De exemplu, s-a constatat ca a fi dependent de televizor, care este o dependenta comportamentala, ofera efecte similare altor tipuri de dependente.

Exista diferite niveluri de dependenta de televizor. Este nevoie in continuare de mai multe cercetari pentru a defini categoriile de cantitati normale de vizionare a televizorului fata de nivelurile problematice de vizionare. Un studiu a folosit categorii care sunt fatete comune ale dependentei de privitul la televizor:

 • vizionare intensa
 • vizionare problematica
 • pofta de vizionare
 • retragerea


Diferite studii au argumentat in favoarea unor cantitati diferite de timp petrecut in fata televizorului pe zi. Cu toate acestea, aceste studii se bazeaza in principal pe o persoana obisnuita din America. Intr-un studiu, cantitatea medie este de 2-3 ore pe zi.

Un alt studiu a sustinut ca 4 ore si peste este considerata o vizionare intensa. Un alt studiu nu s-a bazat pe numarul de ore de vizionare a televizorului sau pe dependenta de televizor, ci pe modul in care sau daca acesta preia controlul asupra experientelor din viata reala. In cele din urma, o dependenta este considerata ca fiind o dependenta psihologica.

Ciclurile dependentei de televizor


Asociatia Americana de Psihiatrie enumera sapte parti care alcatuiesc o dependenta:

 • Toleranta, in care aveti nevoie de mai multa actiune pentru a obtine aceeasi senzatie.
 • Retragerea, cand va simtiti rau daca incetati o actiune si trebuie sa continuati sa va simtiti bine din nou.
 • Veti continua o actiune pentru o perioada mai lunga de timp sau veti face mai mult decat ati planificat initial.
 • Simtiti intotdeauna nevoia de a face actiunea si ati incercat adesea sa va opriti fara succes.
 • Petreceti mult timp folosind si recuperand de la o actiune.
 • Nu mai acordati timp lucrurilor si persoanelor importante din viata dumneavoastra.
 • Continuati sa o faceti chiar daca nu va face sa va simtiti bine.


SUGESTIE pentru depdentii de televizor


In timp ce majoritatea acestor simptome pot fi experimentate pe parcursul unui ciclu de dependenta, doar 3 sunt necesare pentru a fi clasificate oficial ca fiind o dependenta. Cu toate acestea, multe dintre aceste simptome au fost gasite la persoanele care se lupta cu o dependenta de televizor.

Acestea fiind spuse, este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina daca dependenta de televizor poate fi clasificata ca o dependenta autentica, care are aceleasi simptome ca si dependenta psihologica clinica. De asemenea, solutiile potentiale pentru a ajuta persoanele cu dependenta de televizor necesita, de asemenea, mai multe cercetari.

Un studiu recent privind dependenta de televizor a constatat ca dependenta este mai frecventa in cazul persoanelor care sunt divortate, vaduve sau care nu sunt casatorite. Cu toate acestea, acest studiu arata, de asemenea, ca este mai probabil sa dezvolti o dependenta de televizor pe masura ce imbatranesti si cu cat esti casatorit mai mult timp.

De asemenea, cu cat sunt mai multe persoane in gospodarie, cu atat este mai putin probabil sa apara o dependenta de televizor.

Acest studiu repeta, de asemenea, ceea ce a fost demonstrat in studiile anterioare. Vizionarea excesiva a televizorului este adesea folosita pentru a te ajuta sa iti iei gandul de la ceva dureros si pentru a te ajuta cu starile de spirit si situatiile care sunt neplacute.

Efectele pozitive ale vizionarii la televizor


Desi exista putine dovezi cu privire la efectele pozitive ale dependentei de televizor, merita sa fie mentionate. Una dintre constatari este ca televizorul poate ajuta la indepartarea studentilor de la petreceri si de la abuzul de substante si poate ajuta la promovarea credintelor religioase.

S-a constatat, de asemenea, ca televizorul incurajeaza momentele de apropiere, cum ar fi familiile sau grupurile de prieteni care se reunesc pentru a viziona un spectacol. De asemenea, vizionarea televizorului poate actiona ca o forma de educatie pentru oameni, inclusiv subiecte legate de sanatate si relatii sociale.

Asa cum exista doua fete ale unei monede, privitul la televizor nu face exceptie. Prin urmare, este important sa va asigurati ca privitul la televizor functioneaza in beneficiul dumneavoastra si nu invers.

Efectele negative ale vizionarii la televizor


In cele din urma, dependenta de televizor se dovedeste a fi o problema reala. Unele probleme care au fost descoperite in urma vizionarii unui numar mare de televizoare includ o perspectiva negativa asupra corpului in randul femeilor, probleme cu somnul, o posibila contributie la tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) si un stil de viata sedentar.

Mai mult, s-a constatat ca copiii (cu varste cuprinse intre 8-16 ani) au un indice de masa corporala si o grasime corporala mai mari atunci cand se uita la televizor 4 ore si peste pe zi, in comparatie cu colegii lor care se uita mai putin de doua ore.

Daca credeti ca va confruntati cu o dependenta de televizor, discutati cu medicul dumneavoastra despre obiceiurile dumneavoastra de vizionare a televizorului, iar acesta va colabora cu dumneavoastra pentru a gasi cea mai buna modalitate de a va ajuta.

Lasă un răspuns
You May Also Like