Cum au contribuit eruptiile vulcanice la ascensiunea si caderea dinastiilor chinezesti

Total
0
Shares
Cum au contribuit eruptiile vulcanice la ascensiunea si caderea dinastiilor chinezesti

Eruptiile vulcanice ar fi putut declansa schimbari climatice bruste care au contribuit la prabusirea repetata a dinastiilor chinezesti din ultimii 2.000 de ani, potrivit unei noi cercetari.

Studiul, publicat in revista Communications Earth & Environment, ilustreaza modul in care eruptiile vulcanice pot avea un impact profund asupra regiunilor vulnerabile sau instabile si evidentiaza necesitatea de a ne pregati pentru viitoarele eruptii.

Cercetatorii au combinat dovezile istorice cu inregistrari ale carotelor de gheata polara din 156 de eruptii vulcanice, care dateaza din anul 1 d.Hr. pana in 1915. In urma acestui exercitiu s-a constatat ca 62 din cele 68 de prabusiri dinastice au fost precedate indeaproape de cel putin o eruptie vulcanica.

Eruptiile mari creeaza un nor care blocheaza o parte din lumina soarelui timp de un an sau doi.

Acest lucru reduce incalzirea pamantului din Asia in timpul verii si duce la un muson mai slab si la mai putine precipitatii, reducand recoltele si provocand moartea animalelor.

China are o istorie remarcabil de lunga si bogat documentata a multiplelor dinastii conducatoare, inclusiv a marilor puteri mondiale precum dinastia Tang, care s-a prabusit in 907 d.Hr. sau dinastia Ming, care s-a prabusit in 1644“, explica Francis Ludlow, profesor asociat de istorie medievala a mediului la Trinity, care a condus impreuna studiul.

“Cu atat de multe colapsuri datate cu precizie, putem examina nu doar cazuri individuale de colaps care ar putea sau nu sa fi urmat unei schimbari climatice, ci mai degraba sa analizam simultan mai multe colapsuri pentru a vedea daca exista un model repetat in care o schimbare de clima a fost urmata de colaps.

Acest lucru ne poate spune daca schimbarile climatice au jucat un rol foarte minor in colapsul dinastic sau daca au reprezentat o amenintare sistematica pentru aceste societati puternice si sofisticate.”

Eruptiile majore pot duce la “o dubla primejdie, de frig accentuat si uscaciune in timpul sezonului de crestere agricola“, se arata in studiu. Impactul poate fi agravat de moartea animalelor, degradarea accelerata a terenurilor si mai multe daune aduse culturilor de catre daunatorii agricoli care supravietuiesc in timpul iernilor mai blande.

Oamenii de stiinta au descoperit ca “socurile” vulcanice mai mici ale climei pot provoca prabusirea dinastiilor atunci cand stresul politic si socio-economic este deja ridicat. Socurile mai mari pot duce la prabusiri fara un stres substantial preexistent. Printre alti factori se numara conducerea slaba, coruptia administrativa si presiunile demografice.

“Mandatul cerului”, un concept chinezesc influent, a permis o anumita continuitate intre dinastii.

Elitele si “oamenii de rand” acceptau mai usor o noua dinastie care, prin preluarea puterii, demonstra un mandat divin de a guverna pe care fosta dinastie il pierduse.

“Cercetatorii au identificat o multime de eruptii istorice prin intermediul depozitelor de sulfat din gheata polara, asa ca ne asteptam ca unele prabusiri sa fi fost precedate de eruptii din pura intamplare”, adauga John Matthews, cercetator postdoctoral la Trinity Centre for Environmental Humanities si coautor al lucrarii. “Pentru a ne convinge ca observam ceva semnificativ, am rulat cifrele si am constatat ca ar exista doar 0,05% sanse sa vedem atat de multe prabusiri precedate de atat de multe eruptii daca acest lucru s-ar fi intamplat de fapt la intamplare.

Acest studiu arata o legatura repetata intre eruptiile vulcanice si colapsul dinastic.”

Unele dinastii, noteaza autorii, au rezistat la numeroase eruptii mari inainte de a sucomba in cele din urma, sugerand ca rolul vulcanismului in colaps este departe de a fi simplu si ca dinastiile au fost adesea rezistente la socuri climatice bruste, declansate de vulcani.

Pentru a obtine mai multe informatii, cercetatorii au evaluat rolul vulcanismului exploziv in tandem cu alte surse de stres sau instabilitate pe care le-ar putea experimenta o dinastie, examinand nivelurile de razboi predominante in deceniile de dinaintea colapsului. S-a constatat ca razboiul era ridicat inainte de cele mai multe prabusiri, dar studiul a relevat, de asemenea, o legatura puternica intre magnitudinea unui soc climatic vulcanic si nivelul de stres preexistent.

Am descoperit ca pana si o mica eruptie vulcanica ar putea contribui la declansarea unui colaps atunci cand instabilitatea preexistenta era ridicata“, explica cercetatorii.

“Cu toate acestea, eruptiile mai mari ar putea declansa un colaps chiar si atunci cand instabilitatea preexistenta era minima. Asadar, ca intotdeauna, contextul istoric este esential pentru a intelege modul in care clima poate avea un impact asupra unei societati. De asemenea, este clar ca ar trebui sa ne pregatim pentru impactul urmatoarei mari eruptii – pana acum, in secolele XX si XXI, eruptiile pe care le-am experimentat au fost niste pitici in comparatie cu unele cu care au trebuit sa se confrunte aceste dinastii.”

Impreuna cu cercetatori de la Trinity College Dublin, Universitatea Rutgers si Universitatea Zhejiang din China. Chaochao Gao, profesor asociat la Universitatea Zhejiang din China, concluzioneaza: “Acest studiu ne spune cat de important este sa construim o societate rezilienta pentru a face fata pericolelor naturale cu care ne confruntam, fie ca sunt provocate de vulcani sau de alta natura.”

Lasă un răspuns
You May Also Like