Cum poate o culoare sa spuna o poveste intr-un film?

Total
0
Shares
Cum poate o culoare sa spuna o poveste intr-un film

Motivul principal pentru utilizarea culorii în film ar putea fi evident: pentru a face imaginile colorate, dinamice și frumoase. Dar există și un motiv secundar care facilitează povestirea vizuală. Așa este, cele mai bune utilizări ale culorilor în film spun, de asemenea, o poveste.

Videoclipul lui Lewis Bond despre teoria culorilor, postat pe Channel Criswell, nu este doar o analiză practică a modului în care paletele de culori din filme îmbunătățesc povestirea, ci și o recapitulare istorică interesantă a maturizării culorilor în film. Haideți să folosim acest videoclip ca o introducere pentru discuția noastră despre teoria culorilor din filme.

Culoarea în cinematografie este o parte imensă a mise-en-scenei, sau efectul general al tot ceea ce vedem în cadru. Culoarea ne poate afecta emoțional, psihologic și chiar fizic, de multe ori fără să ne dăm seama.

Iată o defalcare a modului în care Wes Anderson folosește culoarea în film pentru a echilibra tonul. Mai exact, cum Anderson tinde să aibă personaje deprimate care se confruntă cu traume personale, în timp ce sunt înconjurate de cele mai luminoase și mai optimiste culori.

Aceasta este o parte importantă a stilului regizoral al lui Wes Anderson.

Culoarea în film poate crea armonie sau tensiune în cadrul unei scene. Să atragă atenția asupra unei teme cheie. Și acesta este doar începutul.

Atunci când spuneți o poveste, culorile din filme au puterea sa:

  • Provoacă reacții psihologice
  • Atrag atenția asupra unor detalii semnificative
  • Stabilesc tonul filmului
  • Reprezintă trăsături ale personajelor
  • Arată schimbări sau arcuri în poveste


Știm că, în cinematografie, culoarea poate fi folosită pentru a spune povești, dar cum? Ce reprezintă sau sugerează culorile individuale? Și cum pot fi combinate pentru a comunica un înțeles cu mai multe straturi? Să continuăm cu o privire rapidă asupra psihologiei din spatele teoriei culorilor în cinematografie.

O paletă de culori de film bine concepută evocă starea de spirit și dă tonul filmului. Atunci când alegeți o anumită culoare, amintiți-vă că există trei componente principale – nuanța, saturația și luminozitatea.

  • Nuanța – culoarea în sine
  • Saturația – intensitatea culorii
  • Luminozitatea – întunericul sau luminozitatea unei culori


După cum menționează Bond în videoclipul său despre teoria culorilor de film, mulți spectatori vor avea reacții previzibil similare la anumite culori. S-a demonstrat că o culoare roșie puternică crește tensiunea arterială, în timp ce o culoare albastră provoacă un efect calmant (mai multe despre acest lucru când vom discuta mai târziu despre săbiile laser).

Stilul regizoral al lui Stanley Kubrick se bazează foarte mult pe culoare pentru a crea imagini și scene foarte impresionabile. Cu culoarea în mise en scene, Kubrick este un cineast care a înțeles că culoarea are un impact direct și puternic asupra spectatorului. Iată o defalcare a paletei de culori în toate cele mai bune filme ale lui Kubrick.

Normele teoriei culorilor ar trebui să fie înțelese de către regizori, dar niciodată privite ca o limitare. Așadar, alegeți cu înțelepciune paletele de culori! Ca orice altă parte a realizării unui film, ar trebui să luați în considerare utilizarea culorilor în film încă de la început.

Pe măsură ce o faceți, asigurați-vă că țineți cont de paleta de culori pentru film. Să trecem mai departe să analizăm schemele de culori, exemple de palete de culori de film și toate modurile frumoase și semnificative în care este folosită culoarea în cinematografie.

Lasă un răspuns
You May Also Like