Cum sa faci SEO pentru un site?

Total
0
Shares
cum faci seo pe google

Prima regula a optimizarii pentru motoarele de cautare (SEO) este sa creezi un continut foarte bun a doua regula a optimizarii pentru motoarele de cautare este sa creezi un continut foarte bun.

Daca fiintele umane nu vor sa se implice in continutul tau, atunci nici google nu vrea sa o faca traim in era invatarii automate si a calculului cuantic nu poti doar sa bagi o gramada de cuvinte cheie intr-o pagina si sa te astepti sa te descurci bine atunci.

Cand Google a aparut prima data a aparut la sfarsitul anilor ’90, se baza pe un algoritm numit pagerank, care pondera relevanta si clasamentul de cautare in functie de numarul de linkuri de intrare pe care le avea un site oamenii au invatat rapid cum sa exploateze algoritmul prin spamming de backlink-uri pe tot internetul pentru a creste rangul paginii site-ului.

Deoarece o clasare inalta in Google poate valora literalmente milioane de dolari ne-a adus o intreaga industrie. de experti in SEO Whitehat, sa le zicem asa, care fac totul ca la carte si respecta toate criteriile Google, precum si acei hackerii blackhat care incearca sa pacaleaca mereu algoritmii pentru a oferi o clasare cat mai buna, dar cei mai eficienti sunt aceia greyhat, dar stie si elemente de blackhat care le aplica cum vrea google.

Unii spun ca este o industrie pe cale de disparitie toti vreti sa vedeti site-urile promovate pe prima pagina, chiar pe primele pozitii, dar acest lucru devine din ce in ce mai greu sa manipulati tehnologia Google.

Exista peste 200 de factori SEO care intra in clasamentul unui site

Care sunt orientati in principal spre cat de util a fost gasit site-ul dvs. de catre un utilizator, a fost gasit imediat de catre acesta? a plecat imediat facand clic pe butonul “inapoi” sau a stat mult timp pe pagina si a facut clic pe alte linkuri absorbind tot felul de continut util.

Ce este SEO si cum continutul este regele si in ziua de azi!

ce este seo

A treia regula a SEO este sa redai continutul intr-o structura HTML care poate fi inteles in mod fiabil de roboti.

Continutul principal se afla in interiorul etichetelor (tagurilor HTML) atunci cand Google va cerceta site-ul tau va folosi elemente HTML semantice pentru a intelege continutul de pe pagina ai putea sa iti pui continutul principal intr-o eticheta, apoi cele mai importante cuvinte cheie si titluri sau etichete headinguri pentru a semnala despre ce este vorba in pagina dvs.

In plus, HTML-ul dvs. ar trebui sa fie accesibil si sa folositi etichete alt si pentru imagini si acolo unde este necesar pentru ca site-ul dvs. sa poata fi utilizat pe dispozitive de asistenta.

Avem si metadate care nu sunt afisate direct utilizatorului final, dar robotii pot folosi aceste date pentru a intelege mai bine continutul si nevoia utilizatorului.

Alta regula de SEO este de a incarca rapid HTML-ul complet daca aveti putini MB de imagini, stiluri si alte elemente javascript, atat utilizatorii cat si robotii vor trece pe site-ul dumneavoastra rapid, dar este mai usor de spus decat de facut, de aceea astazi vom trece dincolo de zeci de sfaturi pentru a examina numeroasele strategii diferite de care dispunem pentru a reda HTML si javascript.

Cum influenteaza aceste elemente optimizarea pentru motoarele de cautare?

Repetam din nou: cele mai importante patru reguli pentru SEO, in opinia mea, sunt:

  • creati continut minunat;
  • creati continut impresionant si sa il redaiformatat pentru HTML corespunzator;
  • sa incarce foarte rapid site-ul.

Primele doua reguli sunt foarte subiective si depind in intregime de audienta ta, dar obiectivul general este ca atunci cand cineva face clic pe un link catre site-ul tau de pe o pagina de clasament a motorului de cautare, ar trebui sa se angajeze cu site-ul tau cat mai mult timp posibil.

Exista cativa indicatori de care vei dori sa fii constient, vorbim primul despre click-ul, care defineste cat de probabil este ca un utilizator sa faca clic pe link-ul dvs. atunci cand este afisat intr-o pagina de clasificare a motorului de cautare, cu cat este mai mare rata de clic, cu atat este mai bine, ceea ce inseamna, de obicei, ca aveti un titlu si o descriere foarte relevante.

Acum, daca un utilizator face clic pe link-ul dvs. si apoi face clic imediat pe butonul inapoi, se numeste “bounce”, iar cu cat este mai mare rata de bounce, cu atat este mai putin probabil ca site-ul dvs. sa se claseze bine pe termen lung, deoarece, aparent, este mai putin probabil ca site-ul dvs. sa se claseze bine pe termen lung.

Asta inseamna ca aveti continutul de pe pagina nu foarte relevant, daca utilizatorul ramane pe pagina, Google va urmari timpul de sedere, care este timpul petrecut acolo inainte de a da click inapoi in rezultatele cautarii, cu cat timpul de sedere este mai lung, cu atat mai bine, dar cel mai bun lucru care se poate intampla este ca utilizatorul sa nu dea click inapoi, sesiunea lui va dura pentru totdeauna si nu va mai fi nevoie sa acceseze niciodata un alt site, ceea ce nu se intampla foarte des.

Trebuie sa urmariti durata medie a sesiunii si numarul mediu de pagini vizualizate pe sesiune, acestea sunt masuratori pe care doriti sa le maximizati nu exista o regula absoluta pentru crearea unui continut atractiv dar primul lucru pe care il vede utilizatorul ar trebui sa il convinga sa vrea sa citeasca mai mult daca te uiti la ceva de genul buzzfeed tot ce trebuie sa faci este sa pui un gif animat in partea de sus si apoi poate inca cateva in corp.

Alta regula despre care trebuie sa vorbim este despre structura reala a HTML-ului voi folosi site-ul meu fireship io ca exemplu pe o lectie sau pagina de articol poti da click dreapta si sa apesi inspecta element sau sa apesi control shift i asta va aduce fila elemente in chrome devtools, care va arata marcajul HTML complet redat, avem un head si un body.

Acum haideti sa deschidem body-ul si sa gasim elementul main, apoi, in interiorul elementului main, veti observa ca avem un articol, un element de articol are o semnificatie semantica si, desi nu va fi vazut niciodata de utilizatorul final, acesta ii spune motorului de cautare ca acesta este continutul principal al paginii.

In plus, veti observa cateva atribute suplimentare aici, unul este domeniul de aplicare al articolului si celalalt este un tip de articol, o solutie este si schema.org article dar este complet optional si este discutabil daca va imbunatati sau nu clasamentul in motorului de cautare Google.

Ce este schema.org in SEO?

Va permite sa definiti o multime de metadate despre continutul real al paginii dvs., facilitand astfel interpretarea de catre motoarele de cautare.

Este deosebit de puternic daca continutul dvs. este ceva de genul unei retete sau al unei recenzii cu stele, deoarece Google poate lua datele din schema si le poate formata in mod corespunzator intr-o pagina de serp.

Acum, in acest caz, avem o multime de metadate care fac din schema o sursa de informatii. care alcatuiesc un articol, iar un lucru cunoscut pentru imbunatatirea pozitionarii in cautari este atunci cand un articol este scris de un autor cunoscut, mai jos, in arborele html.

Aici veti observa ca avem un element prop de autor, care trimite la pagina autorului, acest link duce la o alta pagina iar pe acea pagina avem, de asemenea, un element de articol, de data aceasta cu un tip de element de schema. org autor impreuna cu o multime de linkuri care indica site-uri cu autoritate pentru acel autor.

Linkurile de iesire de pe o pagina sunt foarte importante deoarece semnaleaza mai departe despre ce este vorba in acest caz, Google va parcurge mai intai articolul, apoi pagina autorului si apoi aceste alte site-uri pentru a intelege cine este autorul, o strategie buna este de a folosi linkuri de iesire catre alte site-uri foarte bune care sunt legate de continutul unei anumite pagini.

Acum, in plus fata de schema.org exista si alte modalitati prin care puteti adauga metadate la continutul dvs., iar acest lucru poate fi foarte important pentru seo si, de asemenea, pentru accesibilitate una dintre cele mai fundamentale tehnici este adaugarea unui atribut alt la imagini, care este, in principiu, doar un text care descrie imaginea aceste metadate pot fi folosite de motoarele de cautare si, de asemenea, de cititorii de ecran pentru persoanele cu dizabilitati.

Pentru alte elemente care sunt putin mai complicate, cum ar fi o bara de progres, de exemplu, puteti folosi atribute aria. care inseamna aplicatii internet accesibile si bogate si care ajuta la furnizarea de semnificatii suplimentare pentru widget-urile foarte interactive din pagina.

Pana in acest moment am analizat doar corpul documentului, dar headerul documentului contine tot felul de metadate utile pentru SEO, cel mai important este ca aici se afla titlul ar trebui sa va alegeti titlul cu atentie, deoarece acesta este afisat intr-o pagina si va controla in cele din urma ratingul CTR in plus fata de titlu.

De asemenea, este posibil sa doriti sa aveti aici meta tag-uri care definesc lucruri precum descrierea, imaginea prezentata, autorul, url-ul canonic si alte lucruri de acest gen aceste meta tag-uri sunt, de asemenea, esentiale daca doriti ca continutul dvs. sa fie partajat pe site-urile de socializare, cum ar fi twitter sau facebook atunci cand postati un hyperlink in social media.

Acesta va prelua pagina respectiva si va cauta meta tag-urile pentru a intelege ce imagine si ce titlu sa afiseze acolo daca doriti sa vedeti cum se descurca site-ul dvs. in acest moment puteti posta un link. in validatorul de carduri twitter si va va spune daca poate sau nu sa foloseasca meta tag-urile actuale, ceea ce va ofera cateva lucruri la care trebuie sa va ganditi cand vine vorba de structura actuala a html-ului.

Intrebarea cea mai importanta este cum redati acel html sau, cu alte cuvinte, ce parte a stivei de tehnologie este responsabila pentru generarea marcajului html real care este primit de un robot sau de un utilizator final exista trei moduri fundamentale de redare a html-ului primul pe care il vom analiza este client.

Daca construiti o aplicatie cu ceva de genul react sau angular, modul implicit este redarea pe partea clientului sau o aplicatie cu o singura pagina, la incarcarea initiala a paginii, utilizatorul primeste o coaja de html fara niciun continut semnificativ.

Codul javascript se porneste apoi in mod asincron si apoi preia in mod asincron orice date suplimentare necesare pentru interfata aplicatii de acest tip sunt foarte bune pentru interactivitate, deoarece ofera utilizatorului final o aplicatie similar cu ceea ce te-ai astepta pe ios sau android.

Problema este ca, deoarece html initial este doar un shell motoarele de cautare pot avea dificultati in a intelege si indexa daca luati un link generat de javascript dintr-o aplicatie de o singura pagina si postati-l in twitter veti vedea doar shell-ul initial nu veti vedea nimic, nici meta tag-uri suplimentare care au fost generate de javascript dupa ce a avut loc

Acest lucru nu este foarte bun pentru social media, dar Google, in calitate de motor de cautare, poate indexa aplicatiile redate de client, dar fiabilitatea este indoielnica si, personal, nu as avea incredere in redarea de client daca SEO ar fi o cerinta critica de afaceri, asa ca o alta optiune este de a pre sau sa generam static html in avans, sa ne imaginam ca aplicatia dvs. web are o suta de rute sau pagini diferite, in loc sa trimitem un shell catre utilizator, am putea genera tot html-ul pentru aceste pagini in avans.

Apoi sa incarcam fisierele statice intr-un bucket de stocare care ar putea fi pus in memoria cache pe un cdn global, astfel incat primul lucru pe care il vede utilizatorul sa fie un continut complet redat, apoi javascript-ul se incarca dupa aceea. si face ca pagina sa fie complet interactiva.

Ceea ce este excelent pentru SEO, deoarece robotii primesc html complet redat si pot interpreta cu usurinta continutul paginii, este, de asemenea, foarte eficient, deoarece daca se extrag date dintr-o baza de date, trebuie sa se faca acest lucru doar o singura data in momentul construirii, apoi se poate stoca pagina pe un CDN si se poate servi la milioane de oameni fara a fi nevoie sa se extraga din nou datele.

Cu aceasta abordare este insa ca datele din pre continutul pre-redat poate deveni vechi, ceea ce inseamna ca robotii vor primi informatii invechite pana cand veti reconstrui si redistribui intregul site, ceea ce nu este o mare problema daca aveti cateva sute de pagini care nu se schimba foarte des, dar daca aveti milioane de pagini cu date foarte dinamice, atunci nu prea se poate extinde.

Ceea ce ne aduce la optiunea numarul trei, server side rendering, in aceasta paradigma, atunci cand utilizatorul face o cerere catre o pagina, html-ul este generat pe server, ceea ce este, de asemenea, excelent pentru SEO, deoarece robotii primesc html complet redat la cererea initiala.

In plus, datele vor fi intotdeauna proaspete, deoarece se face o noua cerere catre server de fiecare data, dar dezavantajul este ca, in general, este mai putin eficienta, este posibil sa se aduca si sa se redea acelasi html din nou si din nou, este posibil sa se faca cache pe server.

Dar nu este la fel de eficient ca si edge caching pe un cdn si va costa mult mai mult pentru a functiona la scara larga, iar daca lucrurile nu sunt stocate in cache in mod eficient, inseamna ca prima data continutul semnificativ va fi mai lent, ceea ce poate avea un impact negativ asupra SEO, asa ca, practic, intre aceste trei metode avem un compromis.

Intre performanta, prospetimii datelor si performanta clientului.

Interactivitate din partea clientului, dar daca ar exista o modalitate de a avea si prajitura si de a o manca, permiteti-mi sa va prezint regenerarea statica incrementala, aceasta este o noua forma de redare disponibila in urmatorul cadru js.

Amintiti-va ce am scris mai sus despre dezavantajul paginilor statice este ca datele pot deveni vechi si necesita o redistribuire a site-ului dumneavoastra ceea ce face, este sa va permita sa generati static paginile, apoi sa le reconstruiti si sa le redistribuiti din mers.

In fundal, pe masura ce noi cereri vin pe site-ul dumneavoastra, ceea ce inseamna ca obtineti toate avantajele de performanta ale paginilor statice, asigurandu-va in acelasi timp ca aceste pagini contin intotdeauna date proaspete, ceea ce elimina toate compromisurile…

Dar acest lucru nu este lipsit de costuri, deoarece implementarea unui site static este la fel de simpla ca si incarcarea fisierelor pe un bucket de stocare, dar regenerarea statica incrementala ar necesita un proces mai complex de back- back.

Pentru majoritatea dintre noi, asta inseamna ca trebuie sa platim pentru o gazda care accepta acest lucru, cum ar fi Versel, dar gazduirea oriunde altundeva va fi probabil mult mai dureroasa pana cand mai multe companii vor incepe sa adopte aceste tehnici.

Un lucru foarte interesant care se intampla in lumea dezvoltarii web in acest moment este ca mai multe cadre, cum ar fi Next si Angular, accepta redarea hibrida, ceea ce inseamna ca puteti implementa unele rute ca pagini statice, configurati alte rute pentru a utiliza redarea integrala pe partea serverului.

In timp ce alte rute pot fi redate integral de catre client, astfel incat sa nu fiti un porumbel. nu esti ingradit intr-o singura tehnica de redare, poti alege ceea ce functioneaza cel mai bine pentru o anumita pagina si, in opinia mea, acesta este viitorul dezvoltarii web full stack.

Sursa: https://www.digitalinbound.ro/

Lasă un răspuns
You May Also Like