Este dependenta de jocurile video reala?

Total
0
Shares
depdendenta jocurile video

Este minunat sa faci lucruri care iti plac. Dar poti sa mergi prea departe cu un hobby? Si in ce moment devine o dependenta? Aceasta este intrebarea la care expertii incearca sa raspunda cu privire la jocurile video.

Chiar daca jocurile exista de aproape 50 de ani, studiile despre efectele nocive ale acestora sunt inca in faza incipienta. Diferite grupuri au ajuns la concluzii diferite cu privire la faptul daca jocul problematic ar trebui sa fie numit dependenta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a adaugat “tulburare de joc” la versiunea din 2018 a cartii sale de referinta medicala, Clasificarea internationala a bolilor. Dar manualul Asociatiei Americane de Psihiatrie, DSM-5, nu a facut acest lucru. (Pana acum, jocurile de noroc sunt singura “activitate” listata ca posibila dependenta).

Semne de urmarit la dependenta de jocuri video

depdendenta jocurile video


DSM-5 include o sectiune pentru a ajuta oamenii si medicii sa cunoasca semnele de avertizare ale jocurilor video problematice. Aceste probleme pot aparea indiferent daca va jucati online sau offline.

Iata ce trebuie sa cautati la dumneavoastra sau la cineva apropiat – partenerul, un copil sau un prieten. Trebuie sa aveti cinci sau mai multe dintre aceste semne in decurs de un an pentru a avea o problema, conform criteriilor care au fost propuse in DSM-5:

 • Va ganditi la jocurile video tot timpul sau foarte mult timp din zi;
 • Sa va simtiti prost atunci cand nu va puteti juca;
 • Nevoia de a petrece din ce in ce mai mult timp jucand pentru a va simti bine;
 • Neputinta de a renunta sau chiar de a juca mai putin;
 • Nu doriti sa faceti alte lucruri care va placeau inainte;
 • Aveti probleme la locul de munca, la scoala sau acasa din cauza jocurilor;
 • Sa jucati in ciuda acestor probleme;
 • Mintiti persoanele apropiate in legatura cu timpul pe care il petreceti jucand;
 • Utilizarea jocurilor pentru a calma starile de spirit si sentimentele proaste.


Desigur, nu toti cei care se joaca mult au o problema cu jocurile. Unii experti spun ca este daunator sa etichetezi oamenii care ar putea fi doar foarte entuziasti in privinta jocurilor.

Un lucru asupra caruia sunt de acord este ca procentul de jucatori care indeplinesc criteriile propuse pentru dependenta de jocurile video este mic. Se estimeaza ca se situeaza undeva intre 1% si 9% din totalul jucatorilor, adulti si copii deopotriva. (Este mai frecventa la baieti si barbati decat la fete si femei).

Cum iti dai seama ca esti depdent de jocuri video?

Ar putea fi util sa incepeti prin a va pune cateva intrebari: Jocurile video impiedica alte lucruri importante din viata ta, cum ar fi relatiile, slujba sau mersul la scoala?

Simtiti ca ati depasit limita intre a iubi sa va jucati si a fi nevoit sa va jucati? S-ar putea sa te folosesti de jocuri pentru a evita o problema mai profunda, cum ar fi depresia?

Poate fi greu sa vezi o problema in tine insuti. Cantitatea de timp pe care o petreci jucand jocuri ar putea sa ti se para in regula. Dar daca persoanele apropiate spun ca este prea mult, ar putea fi timpul sa va ganditi sa va reduceti.

Daca sunteti un parinte care este ingrijorat de timpul pe care copilul dvs. il petrece in jocuri, uitati-va la cat de bine se descurca la scoala si cu prietenii. Faptul ca are note bune si o relatie buna cu parintii este un semn ca este putin probabil ca jocurile video ale unui copil sa fie o problema.

Obtinerea de ajutor atunci cand aveti dependenta de jocuri video


Cereti ajutor de la medicul sau terapeutul dumneavoastra – sau de la pediatrul copilului dumneavoastra, daca cel care va ingrijoreaza este fiul sau fiica dumneavoastra – de indata ce credeti ca timpul petrecut la jocuri video va scapa de sub control.

Studiile privind tratarea dependentei de jocurile video sunt, de asemenea, in stadii incipiente. O terapie care poate ajuta se numeste CBT sau terapie cognitiv-comportamentala. Aceasta este o consiliere de sanatate mintala care va invata cum sa inlocuiti gandurile despre jocuri pentru a ajuta la schimbarea comportamentului.

Daca sunteti parintele unui gamer, un terapeut va poate arata cum sa puneti limite la timpul de joc al copilului dvs. daca va este greu sa spuneti nu. Un studiu a constatat ca daca parintii fac parte din tratamentul copilului, acesta functioneaza mai bine.

Prevenirea unei probleme cu depdendenta de jocurile video


Pentru a tine sub control timpul petrecut la jocuri, incercati aceste sfaturi pentru adulti si copii deopotriva:

 • Stabiliti limite de timp pentru joc si respectati-le.
 • Tineti telefoanele si alte gadgeturi in afara dormitorului, astfel incat sa nu va jucati pana noaptea.
 • Faceti alte activitati in fiecare zi, inclusiv exercitii fizice. Acest lucru va scadea riscurile pentru sanatate pe care le presupune statul jos si joaca pentru perioade lungi de timp.


Nimeni nu stie daca anumite tipuri de jocuri sunt mai susceptibile de a duce la jocuri problematice. Deocamdata, asigurati-va ca copilul dumneavoastra joaca numai jocuri clasificate pentru varsta lor.

Lasă un răspuns
You May Also Like