Moneda medievala descoperita in Canada

Total
0
Shares

Arheologii din provincia canadiana Newfoundland au dat peste o moneda medievala, descoperita pe locul primei incercari de colonizare a Angliei in actuala Canada.

Moneda, un “half groat” Henry VII, sau o piesa de doi penny, a fost batuta in Canterbury, Anglia, candva intre 1493 si 1499. A fost descoperita la Cupids Cove Plantation Provincial Historic Site, o colonie infiintata de John Guy in 1610. Potrivit supervizorului sitului si arheologului sef William Gilbert, care a descoperit situl in 1995 si continua sa conduca sapaturile, aceasta este probabil cea mai veche moneda engleza descoperita vreodata in Canada si, posibil, in toata America de Nord.

In 2001, o moneda elisabetana, datata 1560-1561, a fost dezgropata in acelasi loc.

La acea vreme, moneda a fost considerata cea mai veche moneda engleza descoperita vreodata in Canada. Aceasta moneda nou descoperita este cu aproximativ 60 de ani mai veche si ar fi fost in circulatie timp de cel putin 111 ani inainte de a fi pierduta la Cupids.

Unele artefacte sunt importante pentru ceea ce ne spun despre un sit, in timp ce altele sunt importante pentru ca starnesc imaginatia”, spune Gilbert. “Aceasta moneda este cu siguranta una dintre acestea din urma. Nu poti sa nu te intrebi ce calatorie a facut si prin cate maini trebuie sa fi trecut din momentul in care a fost batuta in Canterbury pana cand a fost pierduta la Cupids, undeva la inceputul secolului al XVII-lea. Aceasta este o descoperire majora si sunt mandru de echipa mea pentru toata munca depusa. Asteptam cu nerabdare urmatoarea mare descoperire.”

Cercetarile asupra monedei sunt in curs de desfasurare. Se asteapta ca aceasta sa fie expusa la Cupids Cove Plantation Provincial Historic Site la timp pentru deschiderea sezonului turistic 2022.

Steve Crocker, ministrul turismului, culturii, artelor si recreerii din Newfoundland, adauga: “Semnificatia istorica a sitului istoric provincial Cupids Cove Plantation este cunoscuta de mult timp, iar valoarea sa pentru industria turistica locala este dovedita. Este incredibil sa ne imaginam ca aceasta moneda a fost batuta in Anglia si a fost pierduta in Cupids peste o suta de ani mai tarziu. Aceasta leaga povestea explorarii europene timpurii in provincie si inceputul colonizarii englezesti.”

Lasă un răspuns
You May Also Like