Oamenii înțelepți au reguli pentru ei înșiși

Total
0
Shares
Oamenii înțelepți au reguli pentru ei înșiși

De fiecare dată când postez un nou experiment comportamental sau împărtășesc un fel de rezoluție personală, primesc câteva e-mailuri care îmi spun să nu mai fiu atât de strict cu mine însumi.

Întotdeauna spun ceva de genul “Nu e bine să fii atât de dur cu tine însuți!” sau “Nu ar trebui să ne forțăm să facem lucruri!”.

Acesta este un lucru pe care îl auzim frecvent în cultura noastră axată pe îmbunătățire. Obișnuiam să cred că era o avertizare rezonabilă, dar acum cred că este, în general, un sfat prost.

Pare bine intenționat în cele mai multe cazuri – oamenii exagerează uneori cu exercițiile fizice, frugalitatea și eficiența personală. Dar cred că este mult mai frecvent ca oamenii să nu se țină de bord în unele sau în toate aceste domenii, și poți paria că persoana care îți face zile negre este una dintre ele.

Auzim adesea despre importanța “echilibrului” în eforturile noastre de autoperfecționare. Dar ce anume echilibrăm mai exact?

Comportamente bune și comportamente rele? Căutăm vieți care sunt în părți egale înțelepciune și nesăbuință?

Comportamente bune și comportamente rele? Căutăm vieți care sunt în părți egale înțelepciune și nesăbuință?

Vă puteți imagina pe cineva spunând: “Nu cred că ar trebui să ne forțăm să ne spălăm pe dinți în fiecare zi. Trebuie să trăiești un pic!”

S-ar putea să fi observat un model la cei mai de succes oameni din jurul tău. Acolo unde excelează, aceștia tind să aibă reguli personale pe care le iau foarte în serios.

Oamenii eficienți din punct de vedere financiar tind să se țină de anumite reguli cu privire la bani. Nu împrumut bani pentru nimic mai mic decât o casă. Țin evidența fiecărui dolar care intră sau iese. Trăiesc cu 80% din venitul meu și investesc diferența.

Persoanele în formă și pline de energie tind să aibă reguli personale privind sănătatea. Alerg sau merg pe jos în fiecare zi, indiferent dacă plouă sau e soare. Îmi umplu jumătate din farfurie cu legume. Nu păstrez mâncare nesănătoasă în casă.

Oamenii productivi păstrează reguli personale cu privire la muncă. Sunt întotdeauna la birou la șapte fix. Îmi curăț căsuța de e-mail în fiecare vineri. Nu folosesc rețelele de socializare înainte de ora cinci.

Acești oameni neobișnuit de capabili și-au dat seama de ceva care ar trebui să fie evident: calitatea vieții tale se îmbunătățește atunci când stabilești standarde clare pentru modul în care trăiești. Gravitezi înapoi spre “așa și așa” în orice domeniu în care standardele tale sunt neclare. Funcționează – în ambele sensuri – ca prin magie.

La fel de previzibilă este și rezistența pe care o veți întâmpina din partea celorlalți ori de câte ori vă stabiliți standarde care se abat de la normă. Nu mai mâncați carne, iar oamenii vor încerca să vă convingă să mâncați carne.

Începeți să mergeți la culcare la ora zece, iar cineva va încerca să vă convingă să stați treaz mai târziu. Renunță la băutură, și cineva îți va face cinste cu un shot. Faceți exerciții fizice în mod regulat, iar cineva vă va spune că sunteți “obsesiv”.

Această noțiune conform căreia regulile personale constituie o “forțare” este doar un mod de a respinge autodisciplina ca posibilitate, pentru sine sau pentru alții. Spălatul pe dinți în fiecare zi nu necesită niciun fel de forțare sau obsesie, ci doar standarde de igienă dentară pe care le consideri nenegociabile.

Din nou, luați în considerare absurditatea acestei situații: “Nu cred că ar trebui să ne forțăm să trăim în limita posibilităților noastre. În niciun caz nu voi fi atât de strict cu mine însumi. Vreau să mă bucur de viața mea, omule!”. Nimeni nu spune chiar așa ceva, dar în multe cercuri este normal să trăiești așa.

De ce atâta dispreț pentru regulile personale?

De ce atâta dispreț pentru regulile personale?

În parte este probabil un fel de sindrom al macului înalt. Dacă îi putem convinge pe ceilalți că încercările lor de a se îmbunătăți sunt zadarnice sau lipsite de bucurie, ne putem simți mai în siguranță cu privire la propriile noastre traiectorii.

Totuși, probabil că există motive mai profunde. Ne temem de perspectiva de a pierde ceva din libertatea noastră și avem tendința de a ne gândi la reguli ca la niște dispozitive care doar constrâng. A spune “nu-mi voi mai permite să fac X” poate fi ca și cum am schimba plăcerea și libertatea cu o aspirație morală monotonă, cum ar fi puritatea sau perfecțiunea.

Cu toții am experimentat durerea de a trăi sub reguli nedrepte sau antipatice, în special cele impuse în copilărie de către profesori și adulți. Faptul că libertatea noastră este îngrădită, adesea din motive pe care nu le înțelegem sau cu care nu am fost de acord, este dureros.

Dar stabilirea de reguli pentru tine însuți este complet diferită. Libertatea este ideea de bază. Cine este mai liber? Persoana hotărâtă să trăiască cu mult mai puțin decât mijloacele sale, indiferent de situație, sau persoana care face cumpărături ca un “spirit liber”?

Regulile autoimpuse nu sunt constrângeri, sunt decizii bune luate la grămadă – sunt borne comportamentale pe care ajungi să le poziționezi tu însuți, prin propria experiență și înțelepciune. Un bun standard personal clarifică și simplifică, eliminând ceea ce ar fi nenumărate puncte de decizie dureroase.

Ești scutit de necesitatea de a te opri și de a negocia cu tine însuți pentru a suta oară cu privire la aceleași probleme. Ar trebui să beau un al treilea pahar? Ar trebui să renunț mai devreme și să lucrez sâmbătă în schimb? Ar trebui să mint și să spun că sunt bolnav?

În ciuda fricii noastre de reguli, sentimentul de a acționa în conformitate cu o regulă personală bine gândită nu este un sentiment de a fi legat sau împiedicat.

În ciuda fricii noastre de reguli, sentimentul de a acționa în conformitate cu o regulă personală bine gândită nu este un sentiment de a fi legat sau împiedicat.

Este un sentiment palpabil de putere și independență. Adevărata minge și lanț este răspunderea de a nu avea standarde independente de starea ta de spirit și de alte presiuni acute. Fără zone de interdicție explicite, există întotdeauna posibilitatea de a te lăsa înduplecat de fiecare ocazie de a “trăi puțin”, fie că este vorba de alții sau de tine însuți, și nu este nimic eliberator în a trăi astfel.

Dintr-un motiv oarecare, avem tendința de a presupune că “a ne păstra opțiunile deschise” înseamnă a trăi cu mai multă libertate. Dar o gamă de opțiuni este doar o gamă de comportamente posibile, iar regulile personale sunt o modalitate simplă de a elimina din repertoriul tău categorii largi de comportamente proaste sau mediocre – cele care duc în mod fiabil la datorii, relații tensionate, remușcări și alte condiții care distrug libertatea.

Nu este greu de înțeles cum ai putea experimenta mai multă libertate în viața ta atunci când nu-ți rezervi opțiunea de a minți pentru a scăpa de o obligație, de a verifica Facebook în momentul în care te trezești sau de a fi mahmur mâine.

După ani de zile în care m-am străduit să “nu mai fiu atât de dură cu mine însămi”, mă bucur acum de efectul eliberator și împuternicitor al păstrării unor reguli personale pe care nu le negociez niciodată cu alte persoane, sau chiar cu propriile mele stări de rău. Regulile clare reduc nevoia de aprobare, stresul de a încerca să ai totul în ambele sensuri și necesitatea de a te explica constant.

De când am început să recunosc efectul eliberator al regulilor personale, niciodată nu m-am simțit mai independentă și niciodată nu mi-am făcut atât de puține griji cu privire la ceea ce cred ceilalți.

În loc să te ghidezi după dispoziție sau capriciu, știi deja ce vei face și ce nu vei face. Știi de care parte a gardului vrei să trăiești – de această parte se află prosperitatea, consecvența și sănătatea, iar de cealaltă parte se află remușcările, ambivalența și scuzele și alte varietăți de durere cu care te-ai decis în sfârșit să termini.

Și ești încă liber. Poți oricând să sari gardul și să te arzi din nou, ceea ce nu va face decât să-ți reamintească de ce ai tras o linie în primul rând.

Lasă un răspuns
You May Also Like