Recenzie White House Down – Parere Film Alerta de gradul ZERO

Total
0
Shares

Trebuie să acordăm premiul Chutzpah regizorului Roland Emmerich. În thrillerul său de acțiune “White House Down“, concurează nu doar cu recentul “Olympus Has Fallen”, cu tematică similară, ci și cu el însuși: Cum să-ți depășești propria scenă emblematică din “Ziua Independenței”, un film în care o navă spațială extraterestră distruge casa președintelui SUA?

Ieșind din modul apocaliptic pentru care este cunoscut, inclusiv distrugerea cauzată de schimbările climatice în “The Day After Tomorrow” și în “2012”, el merge cu un auto-omagiu rușinos, dar inteligent. La începutul filmului “Alerta de gradul ZERO“, chiar în momentul în care clădirea Capitoliului este distrusă, se aude o voce: “Exact ca în “Ziua Independenței”.”

De data aceasta, este o treabă din interior; nu este nevoie de extratereștri, având în vedere că există sociopați de dreapta, suprematiști albi și birocrați asortați cu agende urâte chiar aici, în țara natală. De asemenea, titlul ne lovește în mod subliminal: Este Casa Albă cu adevărat Casa noastră? Și cât de mult ne doare când este atacată?

Parere Film Alerta de gradul ZERO

În “White House Down“, Channing Tatum îl interpretează pe John Cale, un ofițer de poliție de la Capitol Hill, veteran al Afganistanului și divorțat. El nu reușește să ajungă la gradul de agent de securitate al președintelui pentru că a fost un pic leneș, după cum îi amintește intervievatoarea sa de la Secret Service (Maggie Gyllenhaal). Așa că este un moment trist atunci când trebuie să o ia pe fiica sa Emily (Joey King) care îl așteaptă.

Trecând peste veștile proaste, el oferă în schimb un tur al Casei Albe. Dintr-o dată, o forță paramilitară rechiziționează locul și amenință că va începe al treilea război mondial. Locul nepotrivit, momentul potrivit pentru Cale, care devine, până la urmă, protectorul de facto al președintelui, deși se află în poziția extrem de încrucișată de a trebui să îl acopere pe președinte și să o salveze pe Emily când aceasta este luată ostatică.

Regretul este un mare motivator. Mi-ar plăcea să am unul dintre acești agenți de pază care se simt vinovați să mă protejeze: Clint Eastwood în “În linia de foc” (1993), care nu a reușit să-i salveze viața lui John F. Kennedy; bodyguardul din “Olympus Has Fallen” (Gerard Butler), care l-a salvat pe președinte, dar nu și pe prima doamnă; Channing Tatum în mod special, pentru toate motivele din “Cel mai sexy bărbat în viață”, plus agilitatea sa antrenată la dans și dorința de a impresiona și de a lega o legătură cu fiica sa înstrăinată.

În alte comparații aproape clone, nu poți să nu te gândești la franciza “Die Hard”, cu copiii săi înstrăinați (ca în ultimul “Die Hard”, Emily chiar îi spune tatălui ei John pentru o vreme înainte de a se desprinde la “tată”). Franciza “Die Hard” și-a urmat atât de mult cursul încât singura plăcere reală rămasă este să afli cât de multă pedeapsă poate îndura McClane. Cale nu este la fel de brutalizat de luptă ca John McClane, deși primește multe lovituri.

În “Alerta de gradul ZERO“, glumele sunt împrăștiate, Tatum fiind un tip prea drăguț pentru a le livra pe toate. Geniul malefic al computerelor care preia controlul asupra Noradului strigă “Nu te atinge de jucăriile mele”.

Când președintele și Cale rechiziționează limuzina prezidențială (o adevărată actualizare a urmăririi auto!), și după ce Sawyer își amintește că bancheta din spate nu va fi potrivită pentru a merge cu pușca, el începe să tragă.

“Asta e ceva ce nu vezi în fiecare zi”, spune un consilier uimit, care privește de la distanță. Scenariul, semnat de James Vanderbilt din “The Amazing Spider-Man”, este la modă. Băieții inamici răi pot fi diabetici; un ghid turistic al Casei Albe (o interpretare cu adevărat spirituală a lui Nicolas Wright) îi roagă pe jefuitori să fie atenți la artefactele naționale.

Președintele Sawyer, așa cum este imaginat de Foxx, este foarte amuzant (“Eu nu fac rahatul ăsta!”, strigă el, privindu-l pe Cale cum lucrează la niște cabluri periculoase în puțul liftului în care sunt prinși). Exprimând o viziune politică profund umană, dar cu un adevărat simț comun al politicianului, președintele oferă, de asemenea, Nicorette cu cea mai mare grație.

Orice asemănare cu actualul locatar al Casei Albe este intenționată. Sawyer și Cale au parte de timp de ecran aproape egal, legându-se ca eroi de acțiune împreună împotriva lumii.

Gyllenhaal dă inițial tonul potrivit în rolul agentului Finnerty, refuzându-l cu răceală pe Cale, dar privindu-l cu empatie când acesta iese. Notă pentru Noua Femeie: este o modalitate de a face față cu aplomb îndatoririlor profesionale, lăsând în același timp să ți se vadă puțin latura ta hrănitoare.

Cu toate acestea, după preluare, și într-un buncăr secret/camera de război, ea dă ordine ca un zombie amețit. James Woods oferă o interpretare de bravură în rolul șefului ei, șeful Serviciului Secret cu propriile secrete înfricoșătoare care conduc filmul; dar chiar și aici există o notă de lejeritate, în timp ce îl vedem cum își caută Lorazepam-ul.

Efectele speciale sunt suficient de înfricoșătoare pentru a satisface impulsul din mijlocul verii “Aș vrea să merg pe Lună”. Emmerich are la bord echipa sa obișnuită: directorul de imagine Anna Foerster și echipa sa de efecte vizuale formată din Volker Engel și Marc Weiger.

Aceștia livrează vârtejul de teroare, ciocniri și dezastre iminente. CGI poate fi spectaculos pentru cele șapte plăgi; desigur, funcționează și în filmul de acțiune. Pentru acest spectator, totuși, vestea bună este că este mai puțin decât se temea, iar câteva atingeri sunt destul de inteligente. O dărâmare de avion te ia prin surprindere cu o referință vicleană la istoria filmului.

White House Down” este în continuare prea plin de arme și prea lung, dar, indiferent ce părere aveți despre Biroul Oval, despre țara noastră sau despre unele dintre jingoismul filmului, tânăra Emily merită salvată. King este o actriță care poate arăta curaj, loialitate și teamă justificată fără a deveni vreodată sentimentală, iar Emily a ei este adevărata eroină din “Alerta de gradul ZERO“, incredibil de curajoasă, deși tot o crezi.

La fel ca toți copiii din zilele noastre, ea este un geniu al tehnologiei și al fotografierii, chiar și în cele mai cumplite circumstanțe. Ea te face să speri în privința generației care va conduce țara cât de curând.

Lasă un răspuns
You May Also Like